Γνωρίστε μας

Αγαπητοί επισκέπτες,

καλωσήρθατε στον πιο «πράσινο» ξενώνα της Αρκαδίας κι έναν από τους ελάχιστους ενεργειακής κλάσης Α’ σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο ξενώνας Γόρτυς άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2011 σ’ ένα παλιό οικογενειακό αρχοντικό του 1900 στην καρδιά του Ελληνικού.

Τα δύο κτίσματα, η κυρίως κατοικία και οι παλιοί στάβλοι, ανακαινίστηκαν υποδειγματικά, με αγάπη και σεβασμό στην παραδοσιακή τους ταυτότητα, και διαμορφώθηκαν σ’ έναν boutique ξενώνα για όλες τις εποχές.

Πλαισιωμένος από έναν περιποιημένο αγχολυτικό κήπο, με φόντο τις πλαγιές του βουνού και σε κοντινή απόσταση από το φαράγγι του Λούσιου και τα άλλα χωριά-αξιοθέατα της περιοχής, σας προσφέρει το ιδανικό ορμητήριο για να εξερευνήσετε τις ομορφιές της Γορτυνίας και της Ορεινή Αρκαδίας.

Πίσω από τους πέτρινους τοίχους με τα ξύλινα σκούρα παραθυρόφυλλα και τις κεραμοσκεπές, δημιουργήσαμε μια ξεχωριστή πρόταση διαμονής που αποπνέει καλαισθησία και αυθεντική ατμόσφαιρα χωριού και έχει προνοήσει για όλες τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.

Με οδηγό μας τη φιλοξενία, σας περιμένουμε για να ζήσετε κοντά μας τις διακοπές σας όπως τις ονειρεύεστε.

 

Αγαπημένα Δωμάτια

 

Τοπικά Αξιοθέατα

 

ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Η Μονή του Προδρόμου είναι κτισμένη στη ρίζα ενός απότομου βράχου στην αριστερή πλευρά της χαράδρας του Λουσίου, κοντά στα πανέμορφα χωριά της Στεμνίτσας και της Δημητσάνας. Το τοπίο είναι επιβλητικό και θυμίζει Μετέωρα και Μέγα Σπήλαιο.

Ο ναός του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου είναι μονόκλιτη θολωτή βασιλική και κοσμείται με αξιόλογες αγιογραφίες. Τοιχογραφίες υπάρχουν και εκτός του ναού μαγνητίζοντας το βλέμμα κάθε επισκέπτη. Η μονή αυτή ως κοινόβιο μοναστήρι έγινε μάλλον στα μέσα του 16ου αι. αλλά από το 12ο αι. άκμαζαν στην περιοχή πολλά ασκητήρια με σπουδαιότερο αυτό του Τιμίου Προδρόμου. Επί τουρκοκρατίας (16ο αι.) τα ασκητήρια αυτά ενώθηκαν αποτελώντας τη Μονή. Από την αρχή της ίδρυσης έγινε σταυροπηγιακή.

Κατά την επανάσταση του 1821 η μονή αποτέλεσε καταφύγιο και νοσοκομείο για τους αγωνιστές. Το 1834 η μονή διαλύθηκε λόγω ενός διατάγματος περί διάλυσης μονών, που έχουν κάτω από 7 μοναχούς. Το 1838 όμως έγινε ανασύσταση της μονής και γνώρισε μεγάλη ακμή υλική και πνευματική.

Σήμερα στη μονή λειτουργεί εργαστήριο ζωγραφικής και ραπτικής ιερών ενδυμάτων και υπάρχει μια αξιόλογη συλλογή 1000 περίπου βιβλίων. Η μονή του Προδρόμου, συνεχίζοντας τις παλιές παραδόσεις, αποτελεί θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Το πλήθος των επισκεπτών, που συρρέει κάθε χρόνο είναι τεράστιο, γιατί εκτός από την πνευματική ανάταση, που προσφέρει η μονή είναι κτισμένη σε ένα τοπίο απερίγραπτης ομορφιάς, πάνω σε επιβλητικούς βράχους, μέσα σε οργιώδη βλάστηση και από κάτω να ακούγεται το βουητό των νερών του ποταμού Λούσιου.



ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΟΥΣΙΟΥ


Το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Είναι ένας τόπος ιδιαίτερα φορτισμένος ιστορικά και θρησκευτικά, μια περιοχή σπάνιας και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς, ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Επίσης, είναι γνωστό σαν το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου, λόγω των πολλών και ιστορικών μοναστηριών, ασκηταριών και εκκλησιών του. Ο μοναστικός βίος ήταν πολύ έντονος στην περιοχή, ειδικά κατά την Τουρκοκρατία.


Το όνομά του ο ποταμός Λούσιος οφείλει στην αρχαία Μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν και όπως αναφέρει και ο περιηγητής Παυσανίας, ο νεογέννητος Δίας, λούστηκε κρυφά από τον Κρόνο στις πηγές του ποταμού (Πηγές των Αθανάτων), από τις νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Αργότερα ο ποταμός μετονομάστηκε Γορτύνιος από την πόλη της Αρχαίας Γόρτυνας. Ο Παυσανίας θεωρούσε μάλιστα το Λούσιο σαν τον πιο κρύο ποταμό του γνωστού του κόσμου.


Το φαράγγι έχει άγρια και παρθένα ομορφιά με οργιαστική και πλούσια βλάστηση που συνδυάζεται ιδανικά με την αγριάδα των κοφτών γκρίζων και απότομων βράχων. Είναι γεμάτο από αείφυλλα και πλατύφυλλα είδη και σε πολλά σημεία από κυπαρίσσια. Οι πλαγιές του είναι γεμάτες από πουρνάρια, γαύρους, δάφνες, βάγια, αγριελιές, σφεντάμια, αριές, αφάνες, σφάκες, ιτιές, πλατάνια, λεύκες, λυγαριές, μυρτιές,οστρυές, κλήθρες, φτελιές, σορβιές και διάφορα αναρριχητικά φυτά. Ιδιαίτερα την άνοιξη η πλούσια χλωρίδα δίνει ένα πλούτο χρωμάτων και αρωμάτων σαγηνεύοτας τον επισκέπτη. Τις ανατολικές πλαγιές του και μερικές βορινές σκεπάζουν έλατα που αποτελούν απολήξεις των δασών του Μαινάλου.


ΑΡΧΑΙΑ ΓΟΡΤΥΣ


Το όνομα της αρχαίας Γόρτυνος ή Γόρτυνας, όπως συνήθως ονομαζόταν στα ύστερα κλασικά χρόνια της αρχαιότητας, οδήγησε μερικούς στην υπόθεση ότι το σημερινό τοπωνύμιο Καρύταινα αποτελεί παραφθορά του δεύτερου τύπου του ονόματος. Γεωγραφικά βρίσκονταν στη δεξιά όχθη του Γορτύνιου ποταμού, ο οποίος στον άνω ρου του ονομαζόταν Λούσιος, ονομασία που διατηρεί ακόμα και σήμερα, γιατί εκεί έγινε το λούσιμο του νεογέννητου Δία. Η προσέγγισή της αρχαίας πόλης είναι δυνατή από το χωριό Ατσίχολος ή, ακόμη ευκολότερα, από ένα αγροτικό δρόμο δυτικά του χωριού Ελληνικό (πρώην Μουλάτσι), το οποίο βρίσκεται πάνω στο δημόσιο δρόμο Καρύταινας-Δημητσάνας. Η απόσταση από τον Ατσίχολο είναι περίπου μισή ώρα.